Chałka

Miękka, puszysta  chałka, łatwa do przygotowania i formowania. Wymaga nieco cierpliwości, jak każde ciasto drożdżowe, ale warto poczekać na efekt końcowy. Z przepisu upieczecie 2 chałki i już nigdy nie kupicie jej  w sklepie. Najlepsza z masłem i domową  konfiturą wiśniową.

Polecam !

Rozczyn

1  szklanki  ciepłego mleka

60 g  cukru

20 g świeżych drożdży

1/4  szklanki  mąki pszennej

Do ciepłego mleka dodać wszystkie składniki, dobrze połączyć trzepaczką, przykryć miskę ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia na około 10 -15 min.

Pozostałe składniki

3 szklanki mąki

1 jajko

60 g roztopionego masła

1/2 łyżeczki soli

Do misy miksera przesiać mąkę, sól, dodać jajko i rozczyn, wszystko razem  wyrobić  hakiem do ciasta drożdżowego kilka minut. Dodać masło w kilku partiach, razem wyrobić do uzyskania miękkiego i elastycznego ciasta.

Uformować kulę, którą oprószyć mąką. Miskę  przykryć ściereczką.  Ciasto pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości około 60- 90 min.

Następnie ciasto odgazować, przełożyć na stolnicę. Podzielić na  2 części. Z każdej części  uformować 3 wałeczki. Połączyć je razem i zapleść  w  warkocz.

Pozostawić do wyrośnięcia na blaszce.

Kruszonka

75 g maki

50 g cukru

45 g masła

 

Wszystko razem wymieszać do powstania kruszonki.  Chałki posmarować glazurą wykonaną z żółtka  rozmieszanego z   mlekiem.  Chałki posypać kruszonką. Piec  w temp 175 OC do suchego patyczka, około 20-25 min.

Smacznego !

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *