Miękka, puszysta chałka, łatwa do przygotowania i formowania. Wymaga nieco cierpliwości, jak każde ciasto drożdżowe, ale warto poczekać na efekt końcowy. Z przepisu upieczecie 2 chałki i już nigdy nie kupicie jej w sklepie. Najlepsza z masłem i domową konfiturą wiśniową.
Polecam !
Rozczyn
1 szklanki ciepłego mleka
60 g cukru
20 g świeżych drożdży
1/4 szklanki mąki pszennej
Do ciepłego mleka dodać wszystkie składniki, dobrze połączyć trzepaczką, przykryć miskę ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia na około 10 -15 min.
Pozostałe składniki
3 szklanki mąki
1 jajko
60 g roztopionego masła
1/2 łyżeczki soli
Do misy miksera przesiać mąkę, sól, dodać jajko i rozczyn, wszystko razem wyrobić hakiem do ciasta drożdżowego kilka minut. Dodać masło w kilku partiach, razem wyrobić do uzyskania miękkiego i elastycznego ciasta.
Uformować kulę, którą oprószyć mąką. Miskę przykryć ściereczką. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości około 60- 90 min.
Następnie ciasto odgazować, przełożyć na stolnicę. Podzielić na 2 części. Z każdej części uformować 3 wałeczki. Połączyć je razem i zapleść w warkocz.
Pozostawić do wyrośnięcia na blaszce.
Kruszonka
75 g maki
50 g cukru
45 g masła
Wszystko razem wymieszać do powstania kruszonki. Chałki posmarować glazurą wykonaną z żółtka rozmieszanego z mlekiem. Chałki posypać kruszonką. Piec w temp 175 OC do suchego patyczka, około 20-25 min.
Smacznego !