Ciasto kibica z serem, pianką i truskawkami

 

 

Ciasto kibica to  słodki wypiek w barwach narodowych. Część biała- to ciasto kruche   z serem i pianką waniliową oraz część czerwona- ciasto z serem , pianką   i świeżymi truskawkami. Nieco pracochłonny wypiek, nie za słodki, przełamany nutą pysznych sezonowych  owoców. Warto poczęstować nim  domowników i zarazem  kibiców   meczów  piłki nożnej  Mistrzostw  Świata 2018.

Polecam.

 

Składniki na ciasto kruche
2,5 szklanki mąki – 1 szkl. to 250 ml
3 łyżki cukru pudru
200 g masła
50 g smalcu
5 żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ew. łyżka zimnej wody

Do mąki dodać posiekane zimne masło i smalec, razem wyrobić na kruszonkę, dodać cukier, proszek do pieczenia i żółtka,  razem szybko wyrobić ręcznie    lub  mikserem z końcówką do ciasta  drożdżowego     tzw. hakiem.

Ciasto zawinąć w folię spożywczą i pozostawić w lodówce  do schłodzenia           na 30 min.  –   1 godz.

Ciasto podzielić na 1/3 i 2/3.   Mniejszą porcję pozostawić w lodówce, większą część ciasta  rozwałkować  do blaszki  o     wymiarach    23  x 34 cm wyłożonej papierem   do pieczenia.
Lekko podpiec w temperaturze 180 – 190 0  C    około 15 min do złotego koloru.

Spód  schłodzić, pozostawiając w blaszce.

Ser

1 kg  sera białego w wiaderku dobrej jakosci

2  jajka

200  g cukru kryształu

1 budyń waniliowy

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Jajka z cukrem ubić mikserem do białości, dodać ser , budyń i ekstrakt. Wszystko razem wymieszać.

Pianka z budyniem

5 białek

160 g cukru kryształu

125 ml oleju rzepakowego

1 budyń waniliowy

1  budyń truskawkowy lub malinowy

szczypta soli

Dodatkowo

250 g truskawek pokrojonych na połowę,

1 łyżka bułki  tartej

Białko z solą ubić mikserem na sztywno. Dodawać po łyżce cukru i nadal ubijać do wyczerpania składnika. Dodać olej w małych porcjach , nadal ubijać.

Masę podzielić na dwie części , do jednej dodać budyń waniliowy, do drugiej truskawkowy, dobrze wymieszać.

Na podpieczone i zimne ciasto kruche wyłożyć przygotowany ser.

Następnie piankę waniliową na połowę ciasta. Na drugą część piankę truskawkową. Będziemy mieć dwa kolory na blaszce.

Piankę czerwoną  posypujemy bułką tartą i układamy na  niej pokrojone truskawki.

Na całość ścieramy na tarce  ciasto kruche( z lodówki).

Pieczemy około 45- 50 min do złotego koloru w temp 180 0 C.

Smacznego !

Przekąski kibica Mundial 2018 ” alt=”” />

 

4 Replies to “Ciasto kibica z serem, pianką i truskawkami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *