Ciasto z masą adwokatową i rurkami waflowymi

 

Szybkie ciasto do przygotowania bez pieczenia.   Masa adwokatowa i kakaowe rurki waflowe “Zebra z masą waniliową”   na spodzie  z ciastek maślanych. Bardzo smaczne i efektowne.  Należy zrobić dzień przed podaniem, aby rurki zmiękły i ciasto dobrze się kroiło. Można  przechowywać w lodówce kilka dni, zyskuje nawet na smaku. Porcja  na małą blaszkę 24×24 cm.

Polecam.

Spód

300 g herbatników maślanych  kakaowych

2 łyżki adwokata( likieru jajecznego)

 

Blaszkę o wymiarach 24 X 24 cm  wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć ciastka na  dnie. Skropić adwokatem.

Masa adwokatowa

400 ml śmietanki 30 %

250 g serka mascarpone

100 ml adwokata

2 łyżki cukru pudru

1,5 łyżeczki żelatyny i 60 ml wody

1 opakowanie kakaowych rurek waflowych” Zebra  z masą waniliową”

Żelatynę  połączyć z zimną wodą, pozostawić na 10 min do napęcznienia. Pogrzać lekko w kuchence mikrofalowej tylko do rozpuszczenia żelatyny ok . 15 s, nie można jej zagotować, gdyż traci swoje właściwości.

Do ciepłej żelatyny dodać likier, wymieszać.

Śmietankę i serek mascarpone razem ubić mikserem, dodać cukier, do uzyskania    sztywnej masy. Dodać kilka łyżek masy do ciepłej żelatyny.

Wmieszać żelatynę do ubijanej masy. Pozostawić w lodówce do stężenia.

Masę podzielić na połowę. Jedną część wyłożyć na wcześniej przygotowany  spód z ciastek. Następnie układamy rurki, jedna obok drugiej.

Na warstwę rurek druga część masy. Całość przykryć warstwą herbatników maślanych. Ciasto chłodzimy.

Polewa

50 g czekolady gorzkiej

50 g czekolady mlecznej

4 łyżki śmietanki  30 %

Czekolady razem rozpuścić wraz ze słodką śmietanką do uzyskania gładkie polewy.

Polewę rozprowadzić na  cieście, posypać pokruszonymi resztkami wafli lub ciastkami oreo.

Przechowywać w lodówce.

 

 

2 Replies to “Ciasto z masą adwokatową i rurkami waflowymi”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *