Szybkie ciasto do przygotowania bez pieczenia. Masa adwokatowa i kakaowe rurki waflowe “Zebra z masą waniliową” na spodzie z ciastek maślanych. Bardzo smaczne i efektowne. Należy zrobić dzień przed podaniem, aby rurki zmiękły i ciasto dobrze się kroiło. Można przechowywać w lodówce kilka dni, zyskuje nawet na smaku. Porcja na małą blaszkę 24×24 cm.
Polecam.
Spód
300 g herbatników maślanych kakaowych
2 łyżki adwokata( likieru jajecznego)
Blaszkę o wymiarach 24 X 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć ciastka na dnie. Skropić adwokatem.
Masa adwokatowa
400 ml śmietanki 30 %
250 g serka mascarpone
100 ml adwokata
2 łyżki cukru pudru
1,5 łyżeczki żelatyny i 60 ml wody
1 opakowanie kakaowych rurek waflowych” Zebra z masą waniliową”
Żelatynę połączyć z zimną wodą, pozostawić na 10 min do napęcznienia. Pogrzać lekko w kuchence mikrofalowej tylko do rozpuszczenia żelatyny ok . 15 s, nie można jej zagotować, gdyż traci swoje właściwości.
Do ciepłej żelatyny dodać likier, wymieszać.
Śmietankę i serek mascarpone razem ubić mikserem, dodać cukier, do uzyskania sztywnej masy. Dodać kilka łyżek masy do ciepłej żelatyny.
Wmieszać żelatynę do ubijanej masy. Pozostawić w lodówce do stężenia.
Masę podzielić na połowę. Jedną część wyłożyć na wcześniej przygotowany spód z ciastek. Następnie układamy rurki, jedna obok drugiej.
Na warstwę rurek druga część masy. Całość przykryć warstwą herbatników maślanych. Ciasto chłodzimy.
Polewa
50 g czekolady gorzkiej
50 g czekolady mlecznej
4 łyżki śmietanki 30 %
Czekolady razem rozpuścić wraz ze słodką śmietanką do uzyskania gładkie polewy.
Polewę rozprowadzić na cieście, posypać pokruszonymi resztkami wafli lub ciastkami oreo.
Przechowywać w lodówce.