Tort komunijny z żywymi kwiatami

Wykwintny tort komunijny z musem z białej czekolady, lemon card oraz żelką z mango i pomarańczy. Ozdobiony żywymi kwiatami   i posypką waflową. Przygotowanie tort najlepiej rozłożyć na dwa dni. Najpierw pieczemy  biszkopt, robimy żelkę, lemon card,  łączymy składniki na mus. Drugiego dnia  ubijamy mus, przekładamy  tort i ozdabiamy.

Żywe kwiaty odcinamy od łodyg na wysokości  2 cm, łodygę obwijamy folią spożywczą, kwiaty umieszczamy na torcie w zagłębieniach wykonanych patyczkiem do szaszłyków.

Polecam !

Biszkopt  na tortownicę 26  cm

7 jajek

180 g mąki pszennej  typu 405 lub tortowej

65 g mąki ziemniaczanej

230 g cukru kryształu

skórka otarta z 1 dużej cytryny, szczypta soli

wszystkie składniki w temp. pokojowej

Białko oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli , ubić białka mikserem na sztywną pianę. Dodawać po jednym żółtku i łyżce cukru, nadal ubijać do wyczerpania składników.

Przesiać mąkę pszenną, ziemniaczaną. Sypkie składniki delikatnie wmieszać szpatułką do masy, nie mieszać zbyt długo, tylko do połączenia się składników.

Ciasto wylać do tortownicy 26 cm, wyłożonej  papierem do pieczenia- tylko dno.

Piec w nagrzanym piekarniku o temp. 160 0C z termoobiegiem około 20 minut do zrumienienia się lub tzw. suchego patyczka.

Biszkopt wystudzić  i przekroić na  3 blaty. Najlepiej spodni blat odwrócić, będzie stanowił wierzchnią warstwę  naszego ciasta. Będzie równy i łatwo rozprowadzimy  na nim masę i dekorację.

Mus z białej czekolady

500 ml  śmietany słodkiej  30% , 36 %

2 czekolady białe

250 g serka  mascarpone

1 łyżka ekstraktu waniliowego

Śmietanę podgrzać, dodać pokruszoną białą czekoladę, dobrze zamieszać. Odstawić do wystudzenia. Pozostawić na kilka godzin w lodówce( najlepiej na całą noc). 

Zimną śmietankę ubić mikserem  do lekkiego zgęstnienia, dodać mascarpone i ekstrakt waniliowy, ubijać dalej do zgęstnienia. Przełożyć do worka cukierniczego.

Żelka

2 dojrzałe owoce  mango

sok z 2 pomarańczy

1 łyżka cukru

1 łyżeczka żelatyny i 3 łyżki  zimnej przegotowanej wody

Żelatynę rozpuścić w wodzie, odstawić do napęcznienia.

Do rondelka dać  pokrojone na małe kawałki mango, sok z pomarańczy, cukier, zagotować 2 min, dodać żelatynę,  zblendować na gładką masę. Przełożyć do silikonowej formy o średnicy 23 cm i wyłożonej folią spożywczą. Odstawić do stężenia.

Lemon card   przygotować wg. przepisu Wieniec drożdżowy z lemon card

Card przełożyć do worka cukierniczego.

Nasączenie

sok  z 1/2 cytryny

1/2 szkl  wody

1 łyżka cukru

opcjonalnie – 3 łyżki nalewki cytrynowej

Łączymy  wodę  i sok z cytryny, cukier  aby uzyskać 2/3 szklanki płynu.

Krem  cukierniczy

200 g masła

200 g cukru pudru

2 łyżki mleka

Miękkie masło ubić do białości mikserem, dodać cukier w kilku porcjach, mleko, do uzyskania białego   kremu. Można  dodać biały  barwnik.

Dodatki do dekoracji

posypka waflowa w kolorze białym, hostia z masy cukrowej

żywe kwiaty w kolorze białym i żółtym

Przełożenie

blat biały, nasączenie

mus z białej czekolady nakładany w okręgach na blat naprzemiennie z lemon card  za pomocą worków cukierniczych do całkowitego wypełnienia blatu

nasączony blat

mus z białej czekolady i lemon card

żelka z mango

mus z białej czekolady

nasączony blat

Ciasto schłodzić w lodówce 1-2   godziny.  Tort pokryć kremem cukierniczym, schłodzić. Udekorować.

Smacznego ?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 Replies to “Tort komunijny z żywymi kwiatami”

  1. Basiu ! Twój tort komunijny był przepyszny. Lepszego torta w życiu
    nie jadłam, chociaż mam już duuuużo lat i wiele innych miałam
    okazję smakować. Zresztą każdy Twój wypiek jest rewelacyjny.
    Dziękuję, że jesteś tu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *