Wykwintny tort komunijny z musem z białej czekolady, lemon card oraz żelką z mango i pomarańczy. Ozdobiony żywymi kwiatami i posypką waflową. Przygotowanie tort najlepiej rozłożyć na dwa dni. Najpierw pieczemy biszkopt, robimy żelkę, lemon card, łączymy składniki na mus. Drugiego dnia ubijamy mus, przekładamy tort i ozdabiamy.
Żywe kwiaty odcinamy od łodyg na wysokości 2 cm, łodygę obwijamy folią spożywczą, kwiaty umieszczamy na torcie w zagłębieniach wykonanych patyczkiem do szaszłyków.
Polecam !
Biszkopt na tortownicę 26 cm
7 jajek
180 g mąki pszennej typu 405 lub tortowej
65 g mąki ziemniaczanej
230 g cukru kryształu
skórka otarta z 1 dużej cytryny, szczypta soli
wszystkie składniki w temp. pokojowej
Białko oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli , ubić białka mikserem na sztywną pianę. Dodawać po jednym żółtku i łyżce cukru, nadal ubijać do wyczerpania składników.
Przesiać mąkę pszenną, ziemniaczaną. Sypkie składniki delikatnie wmieszać szpatułką do masy, nie mieszać zbyt długo, tylko do połączenia się składników.
Ciasto wylać do tortownicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia- tylko dno.
Piec w nagrzanym piekarniku o temp. 160 0C z termoobiegiem około 20 minut do zrumienienia się lub tzw. suchego patyczka.
Biszkopt wystudzić i przekroić na 3 blaty. Najlepiej spodni blat odwrócić, będzie stanowił wierzchnią warstwę naszego ciasta. Będzie równy i łatwo rozprowadzimy na nim masę i dekorację.
Mus z białej czekolady
500 ml śmietany słodkiej 30% , 36 %
2 czekolady białe
250 g serka mascarpone
1 łyżka ekstraktu waniliowego
Śmietanę podgrzać, dodać pokruszoną białą czekoladę, dobrze zamieszać. Odstawić do wystudzenia. Pozostawić na kilka godzin w lodówce( najlepiej na całą noc).
Zimną śmietankę ubić mikserem do lekkiego zgęstnienia, dodać mascarpone i ekstrakt waniliowy, ubijać dalej do zgęstnienia. Przełożyć do worka cukierniczego.
Żelka
2 dojrzałe owoce mango
sok z 2 pomarańczy
1 łyżka cukru
1 łyżeczka żelatyny i 3 łyżki zimnej przegotowanej wody
Żelatynę rozpuścić w wodzie, odstawić do napęcznienia.
Do rondelka dać pokrojone na małe kawałki mango, sok z pomarańczy, cukier, zagotować 2 min, dodać żelatynę, zblendować na gładką masę. Przełożyć do silikonowej formy o średnicy 23 cm i wyłożonej folią spożywczą. Odstawić do stężenia.
Lemon card przygotować wg. przepisu Wieniec drożdżowy z lemon card
Card przełożyć do worka cukierniczego.
Nasączenie
sok z 1/2 cytryny
1/2 szkl wody
1 łyżka cukru
opcjonalnie – 3 łyżki nalewki cytrynowej
Łączymy wodę i sok z cytryny, cukier aby uzyskać 2/3 szklanki płynu.
Krem cukierniczy
200 g masła
200 g cukru pudru
2 łyżki mleka
Miękkie masło ubić do białości mikserem, dodać cukier w kilku porcjach, mleko, do uzyskania białego kremu. Można dodać biały barwnik.
Dodatki do dekoracji
posypka waflowa w kolorze białym, hostia z masy cukrowej
żywe kwiaty w kolorze białym i żółtym
Przełożenie
blat biały, nasączenie
mus z białej czekolady nakładany w okręgach na blat naprzemiennie z lemon card za pomocą worków cukierniczych do całkowitego wypełnienia blatu
nasączony blat
mus z białej czekolady i lemon card
żelka z mango
mus z białej czekolady
nasączony blat
Ciasto schłodzić w lodówce 1-2 godziny. Tort pokryć kremem cukierniczym, schłodzić. Udekorować.
Smacznego ?
Tort pyszny, solenizantka zadowolona goście rozsmakowali się w Pani twórczości. Tort zjedzony w całości, jeden z gości próbował nawet kwiatka. Dziękujemy w przyszłości zamówimy kolejny tort .
Dziękuję bardzo za komentarz.
Basiu ! Twój tort komunijny był przepyszny. Lepszego torta w życiu
nie jadłam, chociaż mam już duuuużo lat i wiele innych miałam
okazję smakować. Zresztą każdy Twój wypiek jest rewelacyjny.
Dziękuję, że jesteś tu.
Dziękuję bardzo za tak miłe słowa.Pozdrawiam