Wieniec drożdżowy z lemon card

Ciasto składa się  z elementów zwiniętych w   ślimaki  wypełnionych pysznym cardem cytrynowym, upieczone w formie z kominkiem aby nadać kształt wieńca. Dzisiaj  ciasto z masłem  82 % bez laktozy  i  mlekiem bez laktozy  WYDOJONE 3,2 % dla osób z  nietolerancją pokarmową cukru mlecznego.

Z tego przepisu upieczemy 2 wieńce.

Lemon card

2 jajka

2 żółtka

160 g cukru kryształu

80 g masła bez laktozy 82 %

2 cytryny eko

1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i 1 łyżka zimnej  wody

Cytryny dobrze umyć i sparzyć wrzątkiem, otrzeć skórkę, wycisnąć sok.

Masło roztopić w rondelku, dodać cukier, mieszać do  połączenia się składników. Dodać sok i skórkę z  2 cytryn oraz roztrzepane jajka i żółtka. Mieszać cały czas blenderem, dodać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z  wodą. Zagotować na małym ogniu.  Gęsty krem przekładamy do słoika i odstawiamy do przestudzenia. Card można przechowywać  lodówce, bardzo dobry do kanapek, tart i babeczek.

Ciasto  drożdżowe

540 g mąki pszennej

80 g cukru kryształu

20 g świeżych drożdży

250 ml ciepłego mleka  3,2 % WYPASIONE BEZ LAKTOZY

75 g roztopionego masła 82 % BEZ LAKTOZY

2 jajka

3/4 łyżeczki soli

Zaczyn – do miseczki dać rozkruszone drożdże, 20 g cukru , ciepłe mleko i 1 łyżkę maki, wszystko razem wymieszać trzepaczką. Pozostawić do podwojenia objętości  w ciepłym miejscu około 10  min.

Do misy miksera przesiać pozostałą mąkę,  dodać cukier, jajka, sól  i zaczyn. Wszystko  razem wyrobić hakiem do ciasta drożdżowego lub ręką. Pod koniec dodać roztopione masło. Ciasto powinno być elastyczne i  odstawać od  miski. Uformować kulę,  pozostawić w misce do wyrośnięcia. Przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, do podwojenia objętości, około 2  godziny.

Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować na prostokąt. Posmarować  lemon cardem, zwinąć w roladę, pokroić  w kawałki około 2 cm- ślimaki.

 

Blaszkę z kominkiem  26 cm wysmarować masłem, obsypać bułką tartą. Ślimakami wypełnić całą blaszkę. Ciasto pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 30 min. Posmarować  ciasto żółtkiem z mlekiem.

Upiec w temp. 160  0 C około 30 min  z termoobiegiem  do  suchego patyczka i uzyskania złotego koloru.

 

68normal orwk5816lzhwh7hmjioc36f1iiqyygzz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *