Najlepsza drożdżówka

”Najlepsza drożdżówka  jaką jadłam”  te słowa powiedziała moja koleżanka Dorotka, gdy spróbowała mojego wypieku. Puszysta, wilgotna z dodatkiem sera i żurawiny. Bardzo łatwa w przygotowaniu. Wymaga trochę cierpliwość i ciepła, aby ładnie wyrosła. Z tej ilości składników upieczemy dwie drożdżówki w formie keksowej.

Składniki

540 g mąki pszennej

80 g cukru kryształu

20 g świeżych drożdży

250 ml ciepłego mleka

75 g roztopionego masła

2 jajka

3/4 łyżeczki soli

Zaczyn – do miseczki dać rozkruszone drożdże, 20 g cukru , ciepłe mleko i 1 łyżkę maki, wszystko razem wymieszać trzepaczką. Pozostawić do podwojenia objętości  w ciepłym miejscu około 10  min.

Do misy miksera przesiać pozostałą mąkę,  dodać cukier, jajka, sól  i zaczyn. Wszystko  razem wyrobić hakiem do ciasta drożdżowego lub ręką. Pod koniec dodać roztopione masło. Ciasto powinno być elastyczne i  odstawać od  miski. Uformować kulę,  pozostawić w misce do wyrośnięcia. Przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, do podwojenia objętości, około 2  godziny.

Nadzienie serowe

2 kostki białego sera

1 łyżeczka proszku budyniowego

3 łyżki cukru kryształu

1 jajko

2 łyżki żurawiny suszonej

50 ml soku porzeczkowego, ew. herbaty

Ser biały, cukier, jajko, proszek budyniowy razem wymieszać blenderem do uzyskania gładkiego nadzienia.

Żurawinę zalać sokiem, ogrzać krótko w kuchence mikrofalowej do napęcznienia. Odcedzić płyn.

Ciasto dzielimy na 2 części. Rozwałkować na prostokąt, podsypać deskę i wałek mąką.

Na ciasto rozsmarować  przygotowany ser, posypać  żurawiną, zwinąć w roladę. Roladę przeciąć w  wzdłuż, nie  zaczynamy od  samego początku rolady. Pozostawiamy kawałek nieprzecięty.Rozcięte części rolady przekładamy jak  warkocz.

 

 

Przygotować 2 keksówki,  wyłożyć  papierem do pieczenia. Ciasto dać do foremek, pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 30 min. 

Posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem, upiec  w temp. 170 OC około 40 min (z termoobiegiem). Wyciągnąć  z piekarnika , pozostawić do przestudzenia.

Można drożdżówkę polać lukrem, wykonanym z cukru pudru i kliku kropel soku z cytryny.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *