Ciasto Cassis

 

Wilgotne, nie za słodkie ciasto z dodatkiem likieru porzeczkowego Cassis. Czekoladowy biszkopt, dżem porzeczkowy,  pyszny krem   mascarpone i krucha beza. Ciasto najsmaczniejsze na drugi, trzeci dzień po przygotowaniu. Polecam.

Biszkopt

4 jajka

120 g cukru kryształu

75 g mąki pszennej tortowej

30 g kakao

40 g czekolady gorzkiej

szczypta soli

Oddzielić  żółtka od białek. Ubić białka mikserem  na sztywno z dodatkiem soli, dodawać po łyżce cukru i jednym żółtku. Nadal ubijać mikserem. Mąkę z kakao przesiać, czekoladę zetrzeć na tarce. Szpatułką lekko  wmieszać w masę przesiane produkty oraz czekoladę.

Dno tortownicy  26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nie smarować boków blaszki. Ciasto  biszkoptowe wlać do tortownicy, piec w nagrzanym piekarniku o temp. 160 0C, do suchego patyczka około 20 min. (w zależności od piekarnika).

Beza

3 białka

150 g cukru kryształu

1 płaska łyżka kakao

1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka octu winnego

szczypta soli

Białka ze szczyptą soli ubić mikserem  na sztywno, dodawać po łyżeczce cukru kryształu, dalej ubijać do uzyskania gładkiej bezy bez ziarenek cukru. Dalej miksować , dodać mąkę,  kakao, ocet, tylko do połączenia się składników.

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.

Bezę wyłożyć na  tortownicę o takich samych wymiarach jak upieczony biszkopt. Piec 15 min w temp.160 OC, potem zmniejszyć temp.  do 100 OC i suszyć  jeszcze  40 min.

Bezę wystudzić.

Masa

250 g serka mascarpone

330 ml śmietany 30 %

3 łyżki  cukru pudru

Serek i śmietanę dobrze schłodzić w lodówce. Produkty ubić mikserem  wraz z cukrem pudrem do uzyskania  gęstego  kremu, należy uważać aby nie przebić kremu.

Dodatkowo

1/2 słoika dżemu z porzeczek

100 ml  likieru porzeczkowego  lub soku porzeczkowego z odrobiną wódki

Biszkopt nasączyć likierem, posmarować dżemem porzeczkowym.

Złożenie ciasta

biszkopt,  masa  , beza

Ciasto  schłodzić w lodówce kilka godzin.

Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *