Wielkanocna babka

 

 

Tradycyjnym wielkanocnym ciastem jest babka. Lekka, puszysta, waniliowa, łatwa do przygotowania. Często gości na naszym stole.  Polecam  szczególnie dla osób zaczynających swoją przygodę ze słodkimi wypiekami.

Składniki

8 jajek

250 g mąki pszennej  tortowej

220 g cukru kryształu

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka ekstraktu waniliowego

200 ml oleju rzepakowego   ew.  słonecznikowego

1 łyżka kakao

szczypta barwnika spożywczego –  zielonego

szczypta soli

Wszystkie produkty w temp. pokojowej.

Oddzielić białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli  ubić mikserem na sztywno. Dodawać po łyżce cukru i po jednym żółtku, do wyczerpania składników. Następnie ubijamy dalej dodając olej i ekstrakt waniliowy w małych porcjach. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mąkę dodajemy w  trzech porcjach, mieszamy ciasto delikatnie szpatułką.

Odkładamy  do 2  miseczek po 4 łyżki ciasta, dodajemy do jednej kakao, do drugiej szczyptę barwnika zielonego. Lekko mieszamy.

Blaszkę na babkę z kominkiem smarujemy masłem, posypujemy dokładnie mąką.

Wykładamy do blaszki połowę ciasta , następnie ciemne ciasto, potem zielone. Lekko mieszamy szpatułką lub widelcem.  Kolejno wykładamy pozostałą część ciasta białego.

Pieczemy w temp. 160 0C do suchego patyczka , około 40 min.

Pozostawiamy  w piekarniku na kilka minut  przy lekko uchylonych drzwiczkach.  Wyciągamy z piekarnika. Studzimy na kratce, jeszcze lekko ciepłe ciasto   wyjmujemy  z blaszki.

 Babkę lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.

Lukier

4 łyżki  cukru pudru

1 łyżeczka  soku z cytryny

kilka kropli gorącej wody

Wszystkie  składniki razem wymieszać do  uzyskania gęstego lukru.

Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *