Tradycyjnym wielkanocnym ciastem jest babka. Lekka, puszysta, waniliowa, łatwa do przygotowania. Często gości na naszym stole. Polecam szczególnie dla osób zaczynających swoją przygodę ze słodkimi wypiekami.
Składniki
8 jajek
250 g mąki pszennej tortowej
220 g cukru kryształu
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka ekstraktu waniliowego
200 ml oleju rzepakowego ew. słonecznikowego
1 łyżka kakao
szczypta barwnika spożywczego – zielonego
szczypta soli
Wszystkie produkty w temp. pokojowej.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić mikserem na sztywno. Dodawać po łyżce cukru i po jednym żółtku, do wyczerpania składników. Następnie ubijamy dalej dodając olej i ekstrakt waniliowy w małych porcjach. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mąkę dodajemy w trzech porcjach, mieszamy ciasto delikatnie szpatułką.
Odkładamy do 2 miseczek po 4 łyżki ciasta, dodajemy do jednej kakao, do drugiej szczyptę barwnika zielonego. Lekko mieszamy.
Blaszkę na babkę z kominkiem smarujemy masłem, posypujemy dokładnie mąką.
Wykładamy do blaszki połowę ciasta , następnie ciemne ciasto, potem zielone. Lekko mieszamy szpatułką lub widelcem. Kolejno wykładamy pozostałą część ciasta białego.
Pieczemy w temp. 160 0C do suchego patyczka , około 40 min.
Pozostawiamy w piekarniku na kilka minut przy lekko uchylonych drzwiczkach. Wyciągamy z piekarnika. Studzimy na kratce, jeszcze lekko ciepłe ciasto wyjmujemy z blaszki.
Babkę lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.
Lukier
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
kilka kropli gorącej wody
Wszystkie składniki razem wymieszać do uzyskania gęstego lukru.
Smacznego.