Brzoskwiniowa chmurka

 

Brzoskwiniowa chmurka to wypiek mogący zagościć na wielkanocnym stole.    Miękki kakaowy biszkopt nasączony sokiem brzoskwiniowym, lekka pianka z kawałkami brzoskwiń. Ciasto najlepsze na drugi dzień po” przegryzieniu”się smaków. Ozdobione żółtą posypką waflową oraz czarną posypką cukierniczą. Łatwe do wykonania, podzielne,  efektowne. Polecam.

 

Biszkopt kakaowy

6 jajek

200 g cukru kryształu

150 g mąki pszennej

30 g mąki ziemniaczanej

30 g kakao

szczypta soli

Wszystkie składniki w temp. pokojowej.

Białko oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli , ubić białka mikserem na sztywną pianę. Dodawać po jednym żółtku i łyżce cukru, nadal ubijać,  do wyczerpania składników.

Przesiać mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao.  Sypkie składniki delikatnie wmieszać szpatułką do masy, nie mieszać zbyt długo.

Ciasto wylać do przygotowanej wcześniej formy  o wym 25 x 34 cm, wyłożonej  papierem do pieczenia.

Piec w nagrzanym piekarniku o temp. 160 0C z termoobiegiem około 20 minut do zrumienienia się lub tzw. suchego patyczka.

Biszkopt wystudzić  i przekroić na  2 blaty. Najlepiej spodni blat odwrócić, będzie stanowił wierzchnią warstwę  naszego ciasta. Będzie równy i łatwo rozprowadzić na nim masę i dekoracje.

Masa

660 ml  śmietany słodkiej  30% dobrze schłodzonej

1 galaretka cytrynowa

1  galaretka agrestowa

400 ml wody

2 łyżki cukru pudru

1 puszka brzoskwiń w syropie

Brzoskwinie osączyć, pokroić owoce w drobną kostkę.

Galaretki sypkie razem wymieszać, dodać  wrzącą wodę, dobrze wymieszać. Odstawić do wystudzenia.

Schłodzoną śmietanę ubić mikserem do momentu zgęstnienia, dodać cukier puder. Do zimnej, jeszcze płynnej  galaretki  dodać 2 łyżki ubitej śmietany, lekko połączyć. Całość masy galaretkowej  wlać do ubitej śmietany i delikatnie wymieszać.

Masę odstawić  do   stężenia.

Masę podzielić 1/3 i  2/3 . Większą  część połączyć z pokrojonymi brzoskwiniami. Pozostała część  bez owoców będzie nałożona na wierzchu ciasta.

Nasączenie

sok pozostały  z brzoskwiń

woda

1 łyżka soku z cytryny

Łączymy sok z brzoskwiń , wodę  i sok z cytryny, aby uzyskać 2/3 szklanki płynu.

Dodatki do dekoracji

posypka waflowa w kolorze żółtym

czarna posypka cukrowa

ew. kolorowa posypka,  wiórki z  białej  czekolady 

Przełożenie

blat ciemny, nasączenie, masa z brzoskwiniami, nasączony blat, masa

bez owoców, posypki cukiernicze

Ciasto schłodzić w lodówce kilka godzin.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *