Brzoskwiniowa chmurka to wypiek mogący zagościć na wielkanocnym stole. Miękki kakaowy biszkopt nasączony sokiem brzoskwiniowym, lekka pianka z kawałkami brzoskwiń. Ciasto najlepsze na drugi dzień po” przegryzieniu”się smaków. Ozdobione żółtą posypką waflową oraz czarną posypką cukierniczą. Łatwe do wykonania, podzielne, efektowne. Polecam.
Biszkopt kakaowy
6 jajek
200 g cukru kryształu
150 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
30 g kakao
szczypta soli
Wszystkie składniki w temp. pokojowej.
Białko oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli , ubić białka mikserem na sztywną pianę. Dodawać po jednym żółtku i łyżce cukru, nadal ubijać, do wyczerpania składników.
Przesiać mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao. Sypkie składniki delikatnie wmieszać szpatułką do masy, nie mieszać zbyt długo.
Ciasto wylać do przygotowanej wcześniej formy o wym 25 x 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w nagrzanym piekarniku o temp. 160 0C z termoobiegiem około 20 minut do zrumienienia się lub tzw. suchego patyczka.
Biszkopt wystudzić i przekroić na 2 blaty. Najlepiej spodni blat odwrócić, będzie stanowił wierzchnią warstwę naszego ciasta. Będzie równy i łatwo rozprowadzić na nim masę i dekoracje.
Masa
660 ml śmietany słodkiej 30% dobrze schłodzonej
1 galaretka cytrynowa
1 galaretka agrestowa
400 ml wody
2 łyżki cukru pudru
1 puszka brzoskwiń w syropie
Brzoskwinie osączyć, pokroić owoce w drobną kostkę.
Galaretki sypkie razem wymieszać, dodać wrzącą wodę, dobrze wymieszać. Odstawić do wystudzenia.
Schłodzoną śmietanę ubić mikserem do momentu zgęstnienia, dodać cukier puder. Do zimnej, jeszcze płynnej galaretki dodać 2 łyżki ubitej śmietany, lekko połączyć. Całość masy galaretkowej wlać do ubitej śmietany i delikatnie wymieszać.
Masę odstawić do stężenia.
Masę podzielić 1/3 i 2/3 . Większą część połączyć z pokrojonymi brzoskwiniami. Pozostała część bez owoców będzie nałożona na wierzchu ciasta.
Nasączenie
sok pozostały z brzoskwiń
woda
1 łyżka soku z cytryny
Łączymy sok z brzoskwiń , wodę i sok z cytryny, aby uzyskać 2/3 szklanki płynu.
Dodatki do dekoracji
posypka waflowa w kolorze żółtym
czarna posypka cukrowa
ew. kolorowa posypka, wiórki z białej czekolady
Przełożenie
blat ciemny, nasączenie, masa z brzoskwiniami, nasączony blat, masa
bez owoców, posypki cukiernicze
Ciasto schłodzić w lodówce kilka godzin.
Smacznego 🙂