Sos chanowy z jajkiem i jabłkiem to wspaniały dodatek do wędliny. Można go przechowywać w lodówce nawet tydzień. W okresie Wielkanocy często gości na moim stole. Polecam.
Składniki
3 jajka ugotowane na twardo
1 słodkie jabłko
4 łyżeczki chrzanu tartego
2 łyżki śmietany kwaśnej 18 %
1 łyżka majonezu
kilka kropli soku z cytryny
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz do smaku
Jajka ugotowane na twardo utrzeć na drobnych oczkach tarki. Obrane jabłko zetrzeć na tarce na większych oczkach. Odcedzić sok z jabłek. Połączyć jajka z utartymi i lekko posiekanymi wiórkami jabłka. Dodać tarty chrzan , majonez, śmietanę, cukier, sok z cytryny oraz przyprawy do smaku. Można dodać nieco więcej chrzanu w zależności od jego ostrości. Gotowy sos przełożyć do słoika. Przechowywać w lodówce .