Sos chrzanowy z jabłkiem

Sos chanowy z jajkiem  i jabłkiem to wspaniały dodatek do wędliny. Można go przechowywać w lodówce nawet tydzień. W okresie  Wielkanocy często gości na moim stole. Polecam.

Składniki

3 jajka ugotowane na twardo

1 słodkie  jabłko

4 łyżeczki chrzanu tartego

2 łyżki śmietany kwaśnej  18 %

1 łyżka  majonezu

kilka kropli soku z cytryny

1/2 łyżeczki cukru

sól, pieprz do smaku

Jajka ugotowane na twardo utrzeć  na drobnych oczkach tarki.  Obrane jabłko zetrzeć na tarce na większych oczkach.   Odcedzić sok z jabłek.   Połączyć jajka  z  utartymi  i lekko posiekanymi wiórkami jabłka. Dodać tarty chrzan , majonez, śmietanę, cukier, sok z cytryny oraz przyprawy do smaku. Można dodać nieco więcej chrzanu w zależności od jego ostrości. Gotowy sos przełożyć do słoika. Przechowywać w lodówce .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *