Smaczny , słodki chlebek z dojrzałych bananów i jabłka z dodatkiem orzechów, i żurawiny. Może być słodkim dodatkiem do porannej kawy i zastąpić pieczywo do śniadania. Lubiany przez dzieci. Można go również upiec w małych foremkach, w sam raz na małe co nieco.
Składniki
3 dojrzałe banany rozgniecione
1 jabłko
1/2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
75 g masła roztopionego
1/2 szkl. cukru kryształu
1 duże jajko
szczypta soli
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
garść orzechów i żurawiny
Obrane banany rozgnieść w misce widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Dodać jabłko utarte na tarce, roztrzepane jajko. Roztopić masło, dodać je do składników w misce. Następnie dodać cukier, mąkę pszenną oraz mąkę pełnoziarnistą , sodę i szczyptę soli. Dodać ekstrakt waniliowy, pokrojone orzechy i żurawinę. Wszystko razem wymieszać łopatką.
Gotowe ciasto przełożyć do blaszki keksówki.
Piec w temperaturze 170 0 C około 1 godziny do suchego patyczka.