Chlebek bananowy

 

Smaczny , słodki  chlebek z dojrzałych bananów i jabłka z  dodatkiem orzechów,  i żurawiny. Może  być słodkim dodatkiem do  porannej kawy i zastąpić  pieczywo do śniadania.  Lubiany przez dzieci. Można go również upiec   w  małych foremkach, w sam raz na małe co nieco.

Składniki

3 dojrzałe banany rozgniecione

1 jabłko

1/2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej

75 g masła roztopionego

1/2 szkl. cukru kryształu

1 duże jajko

szczypta soli

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

garść orzechów i żurawiny

Obrane banany rozgnieść w misce widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Dodać jabłko utarte na tarce, roztrzepane  jajko. Roztopić masło, dodać je  do składników w   misce. Następnie dodać cukier,  mąkę pszenną oraz mąkę pełnoziarnistą , sodę i szczyptę soli. Dodać ekstrakt waniliowy, pokrojone orzechy i żurawinę.  Wszystko razem wymieszać  łopatką.

 Gotowe ciasto przełożyć  do blaszki  keksówki.

Piec w temperaturze 170  0 C  około 1 godziny do suchego patyczka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *